Menu (Alt+Q)

Log eerst in om het menu te gebruiken.

Snelkoppelingen

Omgeving  — do. 9 jun. 2022

In het overzicht van elke Daxto-omgeving zijn snelkoppelingen in te stellen. Hiermee kun je eenvoudig en snel naar plekken binnen de omgeving.

Wat kan ik snelkoppelen?

Om de snelkoppelingen zo nuttig mogelijk te maken voor iedereen is het extreem flexibel gehouden. Er is geen (lange) lijst met vastgestelde plekken waartoe je beperkt bent. In plaats daarvan kan elke pagina binnen Daxto als snelkoppeling ingesteld worden. Dat doe je eenvoudig met het adres (URL) van de gewenste pagina. Met die vrijheid kun je dus elke Daxto-pagina koppelen, onder andere:

• Je balansrapport, zelfs mét een specifiek datumbereik als je wilt.
  • Jouw persoonlijke uren- of rittenregistraties.
  • De voor jou meest handige nieuws- of help-artikelen.

En ga zo maar door. Maar dat is nog niet alles, het is ook nog eens heel snel en makkelijk om te doen. Lees maar eens verder:

Snelkoppeling maken

Het maken van een nieuwe snelkoppeling werkt zo:

• Ga naar de pagina binnen de Daxto-omgeving waar je de snelkoppeling naar wilt maken.
  • Kopieer het adres in de adresbalk van je browser, die begint met https://daxto.com.
    (Als adres je niets zegt, niks aan de hand, lees dan onderaan meer over adressen)
  • Ga naar de overzichtpagina. Dat kan via het menu, of je drukt Alt+O. Dat is de O van 'overzicht'.
  • Klik op de plus-knop bij 'Jouw snelkoppelingen', dat is altijd de laatste knop.
  • Plak het adres dat je eerder hebt gekopieerd in het adresveld van de balk die links in beeld is verschenen.
  • Vul een titel in die jij handig vindt. Houd het wel bondig, maximaal 20 karakters.
  • Druk op opslaan, de pagina ververst nu. Daarna is je nieuwe snelkoppeling te zien.

Goed om te weten is dat snelkoppelingen per gebruiker én omgeving zijn. Dat betekent dat een andere gebruiker in dezelfde omgeving andere snelkoppelingen kan instellen, maar ook dat jij per omgeving waar je toegang tot hebt aparte snelkoppelingen kunt instellen. Je kunt in totaal 20 snelkoppelingen maken per omgeving voor jouw account.

Vanwege het kopiëren van adressen en het gebruik van de ALT toets is het maken van snelkoppelingen het makkelijkste via een laptop- of desktopcomputer. Maar met wat extra geduld kan het ook op een tablet of smartphone natuurlijk. In het gebruik is het daarna overal even snel en makkelijk.

Snelkoppeling aanpassen of verwijderen

Om een snelkoppeling te bewerken of te verwijderen houd je de Alt-toets ingedrukt en klik/tik je de snelkoppeling aan die je wilt bewerken. De zijbalk met instellingen van de snelkoppeling verschijnt weer aan de linkerkant van het beeld. Vergeet na je aanpassingen natuurlijk niet om nog even op opslaan te klikken.

Snelkoppeling verplaatsen

Als je de snelkoppeling wilt verplaatsen, bijvoorbeeld van de 4de naar de 2de plek, dan kan dat door deze aan te passen op de bovenstaande manier. De positie van een snelkoppeling is dus te wijzigen door de snelkoppeling aan te passen. Verander daarvoor het getal in het veld 'positie'. Als je een positie kiest die al in gebruik is, dan zal de snelkoppeling die origineel op die plaats stond doorschuiven naar rechts. Net als alle snelkoppelingen die daarna kwamen. We zullen het om te verduidelijken even uitbeelden, stel je begint zo:

Titel A
Positie 1
Titel B
Positie 2
Titel C
Positie 3
Titel D
Positie 4

Als je de koppeling op positie 4 nu bewerkt en instelt op positie 2, dan ziet het er daarna zo uit:

Titel A
Positie 1
Titel D
Positie 2
Titel B
Positie 3
Titel C
Positie 4

Hoe gebruik ik snelkoppelingen op de meest snelle manier?

In plaats van de snelkoppeling aan te klikken, of aan te tikken met je vinger, kun je ze nog sneller gebruiken. Dit werkt vooral snel op apparaten met een fysiek toetsenbord, zoals een computer bijvoorbeeld. Afijn, het zit zo:

De eerste 10 snelkoppelingen op je overzicht kun je met de Alt-toets en dan het cijfer openen. Bijvoorbeeld Alt+1 voor de eerste. Voor de tiende gebruik je Alt+0.

De elfde of latere snelkoppelingen kunnen niet snel geopend worden met de Alt-toets, die zul je moeten aanklikken of tikken. De eerste 10 zijn daarom het meest geschikt voor de plekken waar je het allersnelst wilt kunnen komen.

Als je deze sneltoetsen combineert met Alt+O van 'overzicht', dan wordt het nog sneller. Je kunt namelijk vanaf elke pagina binnen Daxto met Alt+O terugkeren naar de overzichtpagina van de omgeving. Als je vervolgens Alt+1 drukt dan ga je vanaf dat overzicht meteen door naar je eerste snelkoppeling.

Goed verhaal, maar welk adres dan?

Deze flexibiliteit en vrijheid heeft één nadeel. Dat adres, ook wel URL genoemd, dat is voor computerhandige mensen wel te begrijpen. Maar wat nou als dat je niets zegt? Geen enkel probleem. Het is als volgt uit te leggen:

Elke website op het internet heeft een uniek adres. Sterker nog, elke pagina per website heeft zelfs een uniek adres. Maar met dat adres zijn we niet allemaal elke dag bezig. Toch weet je stiekem wel wat er bedoeld wordt. Denk namelijk eens aan rijksoverheid.nl, dat is zo'n adres. Dat specifieke adres brengt je op de website van de overheid.

Als je het adres intikt op je computer dan doe je dat in de adresbalk. Dat is een balk bovenaan je browser. Browser is een vakterm voor 'internetprogramma'. Jouw browser, of internetprogramma, heet misschien wel Firefox, of Edge of Chrome. Als je rijksoverheid.nl in de adresbalk van je browser ingeeft en enter drukt, dan veranderd het adres meteen naar https://www.rijksoverheid.nl. Dat is het echte adres, maar gelukkig staan browsers ons toe om het verkort in te tikken.

Als je eenmaal de website van de rijksoverheid voor je ziet, en je klikt bijvoorbeeld op 'actueel' om het laatste nieuws te lezen, dan moet je eens goed opletten. Het adres in je browser verandert nu ook. Althans, het begin blijft hetzelfde, maar het einde wordt aangevuld. Je ziet dan namelijk als adres https://www.rijksoverheid.nl/actueel.

Op die manier heeft elke website, en elke pagina op die website, een uniek adres in de wereld. Dát is het adres dat je invult voor je snelkoppeling in Daxto. Eerst ga je dus naar de Daxto-pagina die je wilt snelkoppelen, vervolgens kopieer je het adres uit de adresbalk van je browser, en tot slot plak je dat adres in het adresveld van je snelkoppeling. Met wat oefening duurt dat geen 15 seconden.